Vaikka Yhdysvalloista alkanut kriisi on tehnyt sijoittamisesta haastavaa ja Euroopan velkakriisi on taas synkentänyt näkymiä, ei rahaa edelleenkään kannata jättää sukanvarteen.

Inflaatiotahti oli Suomessa vuonna 2010 jo kolmisen prosenttia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sukanvarteen säästetyt pennit menettävät arvoaan joka vuosi 3%. Mikäli kyseessä on vähääkään isompi summa, alkaa tämä syöpyminen nakertaa säästöjä ikävästi. Tämä koskee valitettavasti myös pankkitilejä, sillä matala korkotaso tarkoittaa tällä hetkellä käytännössä negatiivista korkotasoa useimmille säästötileille.

Paras vaihtoehto olisi tietysti laittaa rahat osakkeisiin. Osakkeiden arvo kasvaa keskimäärin 10% vuodessa, vaikka tietysti vuosina 2008-2009 ja jälleen vuonna 2011 osakkeiden arvo on lähinnä laskenut 10% vuodessa. Tästä huolimatta osakkeista saa kuitenkin vähintään osingot, eli jokaista osaketta kohden maksettavan kiinteän summan vuosittain. Tämä summa varmistaa usein sen, että vaikka osakkeen arvo junnaisi paikkallaan, ei inflaatio pääsisi popsimaan säästöjä ja sijoittaja pääsee ainakin +/- tilanteeseen.

Osakkeet ovat kuitenkin hankalia. Pitää tietää mihin sijoittaa, koska sijoittaa ja maksaa päälle vielä kaupaunkäyntikustannukset. Tehokas hajauttaminen vaatii huomattavasti suurempaa pääomaa, kuin mitä suuremmalla osalla ihmisistä on tarjolla.

Onneksi Omaraha.org on listannut kahdessa artikkelissaan eri rahastot ja sijoitusrahastot joilla sijoittaminen onnistuu huomattavasti helpommin!

Uudemmat tekstit Vanhemmat tekstit Etusivu