Onko tilisi nollilla? Onko sinun tehtävä hankinta, johon rahasi eivät riitä? Siinä tapauksessa kulutusluotto saattaa olla oikea ratkaisu ongelmaasi.

Toisinaan säästäväisestikin elävä joutuu elämään hetkellisesti yli varojen.
Tämä voi joutua ainakin kahdesta syystä.

Ensinnäkin tulotaso on pudonnut hetkellisesti esimerkiksi työtuntien vähäisyyden takia. Jos olet kohdannut tällaisen tilanteen, ja olet varma tilanteen väliaikaisuudesta, ei sinulla pitäisi olla suurta huolta. Todennäköisesti tulosi palaavat pian ennalleen, ja voit sen jälkeen maksaa mahdollisesti ottamasi kulutusluoton.

Toisaalta saatat haluta rahoittaa jonkun suuremman kertaostoksen kulutusluotolla. Harva näet kykenee hankkimaan esimerkiksi autoa käteisellä rahalla. Siksi useimmat suomalaiset ostavat auton autolainaa apuna käyttäen. Tätä ei yleensä pidetä minkäänlaisena ongelmana -- miksi sitten muunlaisen kulutuksen rahoittamista kulutusluotolla katsotaan helposti karsaasti?

Todennäköisesti kyse on jonkinlaisesta harhasta. Monet eivät nimittäin hahmota esimerkiksi luottokortin käyttämistä kulutusluotoksi. Kyse on kuitenkin aivan samasta asiasta: lainarahan käyttämisestä tilanteessa, jossa kulutus ylittää juuri tuolloin käytettävissä olevan käteisen rahan määrän.

Fiksu kuluttaja tietysti hankkii kulutusluottonsa sieltä, mistä lainan saa halvimmalla. Nykyään kulutusluotto netistä tulee yleensä kivijalkapankkien luottoa halvemmaksi, ainakin siinä tapauksessa että voit antaa lainalle takuita ja luottotietosi ovat kunnossa. Läheskään kaikki kulutusluottoja myöntävät pankit eivät kuitenkaan edellytä takuita, takaajista puhumattakaan.

Nettipankit voivat yleensä myöntää kulutusluottoja edullisesti sen takia, että pankkien ei tarvitse omistaa hienoja tiloja pääkatujen varrella. Tällöin nettipankin kiinteät kustannukset ovat peruspankkia pienemmät. Sen vuoksi netistä haettavat kulutusluotot ovat usein edullisia.

Siksi kulutusluoton ottaminen on varsin helppoa. Kun otat kulutusluottoa, et joudu käyttämään sukulaisia tai ystäviäsi takaajina. Siksi et aseta vaakalaudalle luottotietojesi lisäksi ystävyys- tai sukulaisuussuhteita. Siksi kulutusluotto on muuttunut pelkästään taloudelliseksi ongelmaksi -- sitä ei kannata pitää moraalisena tai eettisenä kysymyksenä.

Uudemmat tekstit Vanhemmat tekstit Etusivu