Olisiko sinunkin aika aloittaa dieetti? Kevään ja talven herkuttelun ja tv-iltojen jäljiltä monen vyötäröllä on vielä ylimääräistä vararavintoa, josta moni haluaisi päästä eroon.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään ulkonäöstä ja turhamaisuudesta: ylipaino on nimittäin merkittävä terveysriski. Sen vuoksi ihmisten, joiden painoindeksi pyörii kolmenkympin hujakoilla -- kenties sen yläpuolella -- olisi ehdottomasti syytä ryhtyä laihduttamaan.

Lyhyt dieetti ei kuitenkaan ole pysyvä ratkaisu. Erilaiset pikadieetit, kuten vaikkapa kuuluista lentoemäntädieetti, saattavat tuoda pikaista helpotusta ulkonäöstään huolestuneelle. Ne eivät kuitenkaan tuo pysyvää tulosta, eivätkä auta polttamaan vartaloon kertynyttä rasvaa.

Terveytesi kannalta onkin parempi ratkaisu pyrkiä pitkäaikaiseen muutokseen. Se ei vaadi kärsimystä, ainoastaan elintapojen ja ruokavalion viilaamista terveellisempään suuntaan.

Esimerkiksi yhden kilon polttaminen vaatii noin 7000 kcal vajauksen. Vaikkapa kaksi kiloa kuukaudessa lähtee siten aika helposti pois.  Tämä ei ehkä tunnu riittävän kovalta tahdilta, mutta puolessa vuodessa siitäkin kertyy jo 12 kiloa. Vuodessa kiloja lähtisi peräti 24.

24 kiloa pois ylimääräistä painoa alkaa jo kuulostaa joltakin, vai mitä?

Omat tavoitteeni ovat selvästi alhaisempia. Kymmenisen kiloa saisi lähteä pois, niin olisin varsin tyytyväinen tilanteeseeni. Tällä hetkellä oma painoindeksini on päässyt lipsahtamaan aivan väärille lukemille.

Kilojen kertyminen oli kuitenkin hidas prosessi. Siihen meni viitisentoista vuotta. Sen vuoksi en ole pettynyt, vaikka kilojen karisemiseen menisi yli kaksi kuukautta. Yritän kuitenkin pysyä tavoitteessani.

Tällä hetkellä olen lähinnä keventänyt ruokavaliotani. Olen päässyt eroon päivittäisistä suklaapatukoista ja korvannut ne hedelmillä. Loppujen lopuksi vaikkapa appelsiini näyttää piristävän minua huomattavasti suklaapatukkaa enemmän -- sen tuoma energia humahtaa hetkessä elimistöön, ja katoaa yhtä nopeasti.

Erilaisten dieettien sijaan yritänkin painonhallintaa, joka toisi minulle pitkäaikaisen ratkaisun. Olen kyllä valmis kokeilemaan jotakin sopivaa dieettiäkin, jolla saisin vähän vauhtia tähän keventämiseen. Kaikenmaailman Nutrilettit näyttävät vaan aika kalliilta.

Toivottavasti kesän päätteeksi näen peilistä jo aivan toisennäköisen minän.

Uudemmat tekstit Vanhemmat tekstit Etusivu